Niveluri si
Certificari Cambridge
Niveluri
CEFR
Descrierea nivelurilor lingvistice

PROFICIENT

Certificare CPE

C2

Poate sa inteleaga, practic fara efort, tot ceea ce citeste sau aude. Poate sa reproduca anumite fapte si argumente din diverse surse scrise sau orale, rezumandu-le in mod coerent. Poate sa se exprime spontan, fluent si cu precizie si poate sa distinga nuante fine de sens legate de subiecte complexe.

ADVANCED

Certificare CAE

C1

Poate sa inteleaga o gama larga de texte lungi si complicate si sa sesizeze semnificatiile implicite. Poate sa se exprime spontan, cu mare usurinta, fara a fi obligat aparent sa-si caute cuvintele. Poate sa utilizeze limba cu eficacitate si cu suplete in viata sociala, profesionala sau academica. Poate sa se exprime pe teme complexe, intr-un mod clar si bine structurat, demonstrand ca stǎpaneste instrumentele de organizare, de structurare si de coeziune a discursului.

UPPER
INTERMEDIATE

Certificare FCE

B2

Poate sa inteleaga ideile principale din texte complexe pe teme concrete sau abstracte, inclusiv in discutii tehnice in specialitatea sa. Poate sa comunice cu un anumit grad de spontaneitate si de fluenta, incat conversatia cu un locutor nativ sa nu presupunǎ efort pentru nici unul dintre interlocutori. Poate sa se exprime clar si detaliat asupra unei game largi de subiecte, poate sa-si expuna opinia asupra unui subiect de actualitate, prezentand  avantajele si inconvenientele diferitelor posibilitati.

INTERMEDIATE

Certificare PET

B1

Poate sa inteleaga elementele esentiale cand este folosit un limbaj standard clar pe teme familiare, intalnite uzual, legate de munca, scoala, timpul liber etc. Poate sa se descurce in majoritatea situatiilor survenite in timpul unei calatorii intr-o regiune unde este vorbita limba. Poate sa produca un discurs simplu si coerent pe teme familiare si din domeniile sale de interes. Poate sa relateze un eveniment, o experienta sau un vis, sa descrie o speranta sau un scop si sa expuna, pe scurt, argumentele sau explicatiile  unui proiect sau ale unei idei.

PRE-INTERMEDIATE

Certificare KET

A2

Poate sa inteleaga fraze izolate si expresii frecvent folosite in domenii de interes nemijlocit (de exemplu, informatii personale si familiale simple, cumparaturi, mediul inconjurǎtor apropiat, activitatea profesionala). Poate sa comunice in situatii simple si obisnuite, care nu solicita decat un schimb de informatii concis si direct cu privire la subiecte familiare si obisnuite. Poate sa descrie, cu mijloace simple, lucruri legate de profesiune, mediul inconjurǎtor apropiat si sa evoce subiecte care corespund  nevoilor sale imediate.

ELEMENTARY

A1

Poate sa inteleaga si sa utilizeze expresii familiare si cotidiene, precum si enunturi foarte simple care vizeaza satisfacerea nevoilor concrete. Poate sa se prezinte sau sa prezinte pe cineva, poate sa formuleze si sa rǎspundǎ la intrebari referitoare la detalii personale, ca de exemplu unde locuieste, persoane cunoscute, lucruri care-i apartin etc.. Poate sa comunice, intr-un mod simplu, cu conditia ca interlocutorul sa vorbeasca rar si clar si sa dovedeasca rabdare.