swagger

10 lucruri pe care nu le stiai despre limba engleza!

Intr-o epoca in care limba engleza este peste tot in jurul nostru, am putea avea impresia ca stim totul despre ea. Am fi insa surprinsi sa aflam cateva curiozitati despre aceasta limba, pe cat de frumoasa, pe atat de ciudata pe alocuri! Iata cele mai interesante 10 lucruri despre limba lui Shakespeare:

1. Chiar William Shakespeare este protagonistul primei noastre informatii – stiati ca faimosul dramaturg si poet este responsabil pentru inventia a peste 1000 de cuvinte in limba engleza? Printre cele mai comune cuvinte sau expresii se numara “break the ice” (a sparge gheata), “critic”, “bandit”, “cold-blooded” (cu sange rece) sau “swagger” (a se plimba tantos, a face pe grozavul).

2. Cea mai comuna litera din limba engleza este vocala… “E”! Conform Oxford English Dictionary, litera “E” este folosita in 11% dintre cuvinte, de 56 de ori mai mult decat cea mai putin comuna litera in limba engleza, “Q” (utilizata 0,19% dintre cuvinte). Cu toate acestea, “S” este cea mai populara litera in rolul de litera initiala, iar litera “X”, deloc surprinzator, este pe ultimul loc din acest punct de vedere.

goodtime

3. Cel mai lung cuvant din limba engleza este “pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis”. Acest cuvant are nu mai putin de 45 de litere, denumeste o afectiune a plamanilor, iar in limba romana se traduce printr-un cuvant aproape la fel de lung: “pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză”.

4. Cel mai des intalnit adjectiv in limba engleza este, deloc surprinzator, cuvantul “good”, in vreme ce substantivul cel mai utilizat este “time”.

5. Engleza este limba oficiala a… aerului! Orice pilot si insotitor de bord cu care veti zbura vreodata vor sti engleza, intrucat un nivel avansat al acestei limbi este o cerinta obligatorie pentru ei. Asa ca, daca va ganditi la o cariera in traficul aerian, studiati serios limba engleza!

international pilot language

6. In trecut, alfabetul limbii engleze avea 29 de litere, in loc de 26, cate are astazi. Cateva dintre literele care au disparut pentru a face loc celor pe care le folosim azi ar fi þ = thorn (pronuntata ca “th”) sau & = ampersand (pronuntata intocmai precum cuvantul pe care il reprezinta, “and”).

7. Inca o veste buna pentru cei care invata limba engleza – in trecut, intocmai ca multe alte limbi precum germana, franceza, spaniola sau romana, si engleza avea un sistem de genuri ale substantivului. De exemplu, in limba engleza veche, cuvantul “shield” (scut) era de gen feminin, “kingdom“ (regat) era masculin, iar “England” netru. In timp insa, spre fericirea milioanelor de oameni care invata engleza ca limba straina, ea si-a pierdut aceste genuri gramaticale.

8. Limba engleza isi are originea in nord-vestul Germaniei si in Olanda de azi; in secolul V i.Hr. triburile anglo-saxone originare din aceasta zona au invadat insula Britania si au adus cu sine limbile native.

goodtime

9. Cea mai scurta propozitie corecta in limba engleza este “Go!”, insa aceasta este o propozitie eliptica de subiect. Cea mai scurta propozitie non-eliptica este “I am”.

10. Unele dintre cele mai vechi cuvinte ale limbii engleze sunt inca foarte comune in ziua de azi. Printre ele se numara I, we, love, black, mother, fire, give, hand, hear sau… Multe dintre aceste cuvinte au inceput sa fie folosite inainte de anul 900

keep calm english is awesome