wise as an owl

Datorita privirii fixe, ochilor mari si sunetelor pe care le scoate, bufnita a fost, de-a lungul secolelor, purtatoare a multor superstitii.

Stiti oare ca in mitologia greaca bufnita este simbolul Atenei, zeita intelepciunii? Armatele grecesti credeau ca o bufnita vazuta inaintea luptei le va aduce fara indoiala victoria. Pentru romani insa, bufnita Minervei (de asemenea zeita intelepciunii) era un prevestitor al infrangerii. Mai mult, romanii obisnuiau sa foloseasca efigia bufnitei pentru a alunga spirtele rele – poate traumele luptelor cu grecii isi spuneau cuvantul. De la romani, ideea ca bufnita poate “speria” raul a patruns in folclorul din Anglia unde a ramas pana in secolul al XIX-lea.

Probabil cea mai vizibila trasatura a bufnitei sunt ochii mari si nemiscati: bufnitele nu-si pot misca ochii si trebuie sa-si miste intreg capul atunci cand sunt interesate de ceva – nu va temeti, sunt perfect capabile sa faca asta, deoarece capul lor se poate roti cu 270 de grade. Rozetele de pene din jurul ochilor fac ca acestia sa para inca mai mari – aceste rozete actioneaza ca niste amplificatoare de sunet, absolut necesare atunci cand zbori pe intuneric.

In zilele noastre bufnita continua sa fascineze, aura de ghinion care a inconjurat-o s-a risipit, iar ochii sai mari – pe care noi ii asociem cu interesul si inteligenta – o pastreaza in continuare ca simbol al intelepciunii. Astfel aceasta pasare, aparent ciudata, a ajuns sa simbolizeze astazi cunoasterea si intelepciunea care duc la dispersarea ignorantei si la dezvoltarea capacitatilor in plan professional.


Asa ca, daca va doriti sa deveniti “as wise as an owl” va asteptam la Britanica Learning Centre unde, prin limba engleza, veti ajunge la infinite surse de cunoastere si comunicare cu lumea.