wanderlust

Nu intamplator am ales acest cuvant. Wanderlust sau dor de duca, mai pe romaneste, reprezinta un sentiment sau o dorinta puternica de a calatori, de a experimenta lucruri noi si de a face cunostinta cu alte culturi.

Este o traire pe care oricare dintre voi a incercat-o macar o data in viata si, din pacate, nu prea se poate explica in cuvinte. Iar cum a venit vara si multi dintre voi deja v-ati planuit vacante, fie in tara, fie in strainatate, ne-am gandit ca o scurta lectie de engleza nu ar strica.

Stiinta din spatele cuvantului

Poate ca te-ai trezit intr-o dimineata cu gandul de a pleca. Aveai o dorinta arzatoare de a lasa totul in urma si de a pleca in lume cu nimic altceva decat un rucsac si ceva bani de buzunar. Deci ce ii indeamna pe unii sa plece, sa calatoreasca si sa experimenteze? Se pare ca raspunsul se afla partial chiar in ADN-ul uman.

Cand vine vorba de riscuri, creierul calculeaza si analizeaza o multime de informatii cu privire la recompense, emotii, stres, potentiale consecinte sau experiente din trecut pentru a te ajuta sa decizi daca merita sa te arunci cu capul inainte sau nu.

Iar partea din creier care se ocupa de toate aceste lucruri este intr-o oarecare masura alimentata de dopamina, sau hormonul placerii. Cum se leaga totul? Ei bine, cercetatorii au descoperit ca prezenta dopaminei in cantitati mai mari te face sa iti asumi mai usor riscuri si sa fii mai impulsiv. Iar unii oameni au acea extra doza de hormon al placerii datorita unei gene (DRD4) care se ocupa fix de receptorii pentru dopamina.

Merita sa-ti asumi riscul

Aceasta extra doza de dopamina nu trebuie privita neaparat ca un lucru rau. Sigur, unii isi asuma riscuri foarte mari si sunt dependenti de adrenalina, insa cand vine vorba de wanderlust, ea nu face decat sa te determine sa vrei sa te pui in situatii noi in care vei interactiona cu alti stimulenti. Iar asta se pare ca ii ofera creierului tau impulsurile si experientele de care are nevoie.

Se pare ca unii oameni chiar au nevoie de aceste experiente noi si le cauta oricand si oriunde. Iar calatoritul este o metoda sigura de a le gasi. In plus, e si un bun prilej de a-ti testa limitele si de a te autocunoaste.

Asa ca data viitoare cand auzi ca cineva si-a dat demisia de la un job bine platit ca sa calatoreasca prin Europa sau ca vecina alaturi de care ai copilarit si-a lasat familia in urma pentru a fi voluntar intr-o scoala din Africa, afla ca ei nu sunt nebuni. Creierul lor doar percepe riscurile in alt mod.

 

Vrei sa ii insufli si copilului tau setea de aventura si cunoastere? Hai la Britanica si inscrie-l la unul dintre cursurile noastre de limba engleza pentru copii. Iti punem la dispozitie profesori bine antrenati, rabdatori si gata oricand sa raspunda la orice intrebare. Pentru ca, pana la urma, doar asa ii alimentezi curiozitatea copilului tau si, cine stie, poate peste ceva ani va “suferi” si el de wanderlust. :)

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/cZVthlrnlnQ