engleza e cool

La un moment dat, termenul frumos nu a mai sunat suficient de frumos pentru a defini ceva atragator, interesant, dezirabil. Asa ca a fost inlocuit cu misto. Apoi cu marfa, apoi cu belea, apoi cu bestial. Generatii la rand au ales misto-ul pentru a se exprima mai creativ, mai nonsalant, mai spectaculos. Astazi, se pare ca e mai misto sa folosesti termeni ca hip sau cool pentru a caracteriza ceva ce-ti place sau este pe val.

Limba romana imprumuta pe banda rulanta din engleza

Nu stiu in ce masura este politically correct sa numesc aici cativa termeni folositi pe scara larga in romana direct cu forma din engleza, sau adaptati stangaci, sau tradusi mot a mot, rezultand constructii ridicole. Dar cand vorbesti despre cursuri prin intermediul carora poti invata corect o limba straina, poate ca face sens sa aduci in discutie si cateva situatii neplacute in care te poti afla daca nu stapanesti limba respectiva la un nivel acceptabil. Iata, tocmai am dat doua astfel de exemple: o sintagma pe care o italnim agasant de des in media (politically correct) si o traducere literala a expresiei make sense (face sens).

Improvizatii lingvistice vs cursuri de specialitate

Astazi, este practic imposibil sa iti desfasori activitatea – ca artist, ca sportiv, ca tanar cu un job intr-o corporatie, ca simplu cetatean – fara sa ai de-a face cu limba enlgleza. Cu “romgleza,” mai exact, in special in cazul multinationalelor: un mix cel putin amuzant de cuvinte si expresii apartinand celor doua limbi total diferite ca topica si structura. Lumea programatorilor, in special, este plina de astfel de ghidusii: “Bro, a failat aplicatia in production. Trebuia sa se focalizeze pe customizare developeru’, nu sa-i dea release asa, fara approve de la team leader. Da-i rollback boss, ca nu putem estima ce damage face pe branch-ul asta.”

Este adevarat, suna mai cool aceste combinatii lexicale in mediul in care iau nastere, dar tot incorecte raman si caraghioase in afara mediului respectiv. Iar diferenta dintre cool si ridicol este foarte mica, din perspectiva unui vorbitor autentic de engleza.

Din fericire, nu e niciodata prea tarziu sa inveti engleza intr-un mod academic, de la profesionisti. Cursurile Britanica se adreseaza nu numai copiilor si adolescentilor, dar si adultilor dornici sa isi completeze cunostintele acumulate in scoala, si chiar si vorbitorilor de romgleza dispusi sa se re-converteasca la engleza britanica.