exerseaza engleza singur

Poate ca nu ai acces la niste cursuri de engleza pentru adulti sau poate ca nu ai un partener de discutie insa asta nu inseamna ca nu iti poti exersa engleza si singur. Scrisul, vorbitul si ascultatul pot fi invatate si exersate fara profesor, chiar din confortul casei tale. In plus, deja reusesti sa scrii fraze coerente si ai memorat cateva sute de cuvinte. Insa cand deschizi gura sa vorbesti, nu se aude nimic.

 

Adevarul e ca nicio carte sau site din lume nu te poate invata sa vorbesti engleza fluent pentru ca cel mai bun ajutor pe care il poti primi e de la un vorbitor nativ. Dar cateodata nu ai aceasta optiune asa ca ne-am gandit sa te ajutam. Citeste mai departe si afla cum sa-ti exersezi engleza fara un partener.

 

Gandeste in engleza

Cateodata, cel mai dificil lucru la a invata o limba straina nu e limba in sine ci modul in care te gandesti la ea. Sau in ea. In momentul in care gandesti in romana pentru ca mai apoi sa vorbesti in engleza, creierul tau va fi fortat sa traduca dintr-o limba in alta. Iar asta nu e un lucru usor! Chiar si unii experti intampina dificultati cand trec de la o limba la alta.

 

Deci cum iti antrenezi mintea sa gandeasca in engleza? Simplu. Fa asta oricand si oriunde. Gandeste-te in engleza la ziua care a trecut sau cand incerci sa decizi ce mancare sa comanzi. Vei observa ca atunci cand gandesti in engleza iti va fi mai usor sa vorbesti in engleza.

 

Vorbeste cu tine insuti

Oricand esti acasa, poti exersa engleza chiar cu persoana ta favorita: tu insuti! Daca deja gandesti in engleza, incearca sa dai glas acestor ganduri. Iti mai recomandam si sa citesti cu voce tare. Pana la urma, antrenamentul e antrenament si chiar daca nu ai pe cineva care sa iti corecteze greselile, simplul act de a citi sau gandi cu voce tare te va face mai relaxat in momentele in careva trebui sa vorbesti in engleza.

 

Foloseste-te de o oglinda

Oricand ai timp, aseaza-te in fata unei oglinzi, alege un subiect si vorbeste despre el timp de 2-3 minute. Scopul acestui exercitiu e sa iti observi miscarile gurii, ale fetei si ale corpului in timp ce vorbesti. In plus, te face sa te simti ca si cum ai avea un partener de discutie deci te vei relaxa mai repede.

 

Incearca sa vorbesti in continuu pentru cele 2-3 minute. Nu te opri! Daca te blochezi intr-un cuvant pe care nu il cunosti, incearca sa exprimi ideea respectiva in alt mod. Poti oricand sa cauti acel cuvant dupa ce expira cele 3 minute. Asa iti vei da seama ce fel de cuvinte si fraze sunt mai greu de invatat.

 

Incearca niste framantari de limba

Framantarile de limba sunt serii de cuvinte care sunt greu de pronuntat rapid. Un exemplu bun din engleza este How can a clam cram in a clean cream can. Incearca sa pronunti asta rapid de cateva ori. Vei vedea ca nu e deloc usor. Aceste jocuri de cuvinte te vor ajuta sa gasesti pozitia corecta pentru gura si limba, imbunatatindu-ti astfel pronuntia.

Sursa foto: