sa iubim cititul

“Un cititor va trai o mie de vieti inainte sa moara, spuse Jojen. Cel care nu citeste niciodata traieste doar una.”

  • George R.R. Martin, Dansul Dragonilor

Intr-una din cartile sale, George R.R. Martin ne-a oferit un citat puternic. Sunt niste cuvinte care sugereaza abilitatea cartilor de a deschide usi, de a te inspira si de a te purta prin lumi si universuri noi cu fiecare rand citit. Iar dragostea pentru lectura nu se intampla de la sine. Are nevoie de multa rabdare si antrenament pentru a inflori.

Iar cand incerci sa ii insufli aceasta dragoste de lectura si copilului tau, poate te vei confrunta cu o oarecare impotrivire. E si normal, nimeni nu se naste cu aceasta dorinta si pasiune intrinseca pentru citit. La fel ca si in cazul unor lectii de engleza pentru copii, e nevoie de multa rabdare si exercitiu pentru ca puiul tau sa ajunga sa iubeasca cititul.

Citeste-i povesti de la o varsta frageda

Iar aici nu vorbim doar despre povestile pe care i le spui inainte sa doarma. Incearca sa integrezi pe cat posibil in rutina lui zilnica activitati care implica cititul. Ofera-i in dar carti interactive si colorate, din carton sau materiale textile pentru a-i dezvolta dragostea pentru lectura prin joc.

Incearca sa creezi un mic ritual inainte de culcare. Ia-ti cateva minute si asezati-va confortabil, alaturi de o carte buna. Cu timpul, copilul tau va ajunge sa asocieze cititul cu un grad sporit de confort si amuzament. De asemenea, incearca sa discuti cele citite cu puiul tau pentru ca asa ii vei dezvolta apetitul pentru cunoastere si il vei face mai curios.

Inlocuieste-o pe Inna cu o carte audio

Da, cartile audio sunt tot carti si iti vor ajuta copilul sa citeasca mai bine. De ce? Pentru ca atunci cand copilul tau asculta pe cineva citind cursiv si cu incredere, asta il va ajuta si pe el sa isi dezvolte aceste calitati.

Noi iti recomandam sa incepi cu lecturi usoare si simpatice precum Panza lui Charlotte de E.B. White sau seria Portalul magic de Mary Pope Osborne.

Adu cartile la viata

La fel ca si in cazul invatarii unei limbi straine, copilul tau isi va dezvolta mai armonios dragostea pentru lectura prin joc si activitati care implica toate simturile. De exemplu, daca ii citesti Cei trei purcelusi, du-l sa vada cativa purcei adevarati. Ii citesti lucruri despre stele? Vizitati impreuna un planetariu. Iar daca l-ai facut sa iubeasca seria Harry Potter si iti permiti, du-l la King’s Cross sa admire in viata reala celebra platforma 9¾.

Cartea, apoi filmul

Alege o carte populara care a fost adaptata si pentru marile ecrane si cititi-o impreuna. Ai atatea optiuni incat nu vei sti de unde sa incepi. Noi iti vom recomanda Charlie si fabrica de ciocolata de Roald Dahl (care, apropo, are doua filme, unul mai vechi si unul mai nou), Cronicile din Narnia de C.S. Lewis sau clasicul roman Alice in Tara Minunilor de Lewis Caroll.

Cititi impreuna, capitol cu capitol si nu te sfii sa te opresti din cand in cand si sa raspunzi la orice intrebare ar avea copilul tau. Iar dupa ce terminati o carte, organizeaza o seara de film in familie in care sa vizionati si varianta live a cartii. Pe langa faptul ca e distractiv, e si o modalitate minunata de a-i motiva pe micii cititori ezitanti.

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/kids-sitting-on-green-grass-field-1094072/