the gruffalo 20 years

The Gruffalo

Luna decembrie a anului trecut a insemnat, pe langa un timp al cadourilor si a vacantei de iarna, si luna in care un iubit personaj al literaturii engleze pentru copii a implinit 20 de ani.  Este vorba despre Gruffalo, cel care apare in celebra carte cu acealsi nume si pe care noi, profesorii de la Britanica Learning Centre, o folosim in cadrul cursurilor noastre cu mare succes la cei mici.

Ce sau cine este Gruffalo? The Gruffalo este o carte pentru copii, scrisa de Julia Donaldson si ilustrata de Axel Scheffler, publicata in 1999 in UK de Macmillan Children’s Books. In aceasta mult iubita si premiata carte, intalnim povestea unui soricel care se plimba prin padurea intunecoasa, in cautare de mancare.

De ce este Gruffalo atat de indragit? In primul rand este in versuri, iar atunci cand citim cartea, copiii retin versurile care se repeta. “Where are you going to, little brown mouse?”, “A fox/ An owl/ A snake saw the mouse/ And the mouse looked good…” Apoi, ilustratiile sunt foarte bine realizate, iar povestea este captivanta, copiii stand cu sufletul la gura sa afle ce se intampla cu micul soricel.

In Centrele Britanica folosim cu mult succes literatura ca mijloc de invatare, iar cartile Juliei Donaldson sunt printre cele mai iubite. Incepem prin a descrie imaginile, apoi ne folosim creativitatea si discutam ce se va intampla mai departe, dupa fiecare pagina, apoi citim impreuna si facem si joc de rol. De-a lungul anilor in care am predat la Britanica am folosit The Gruffalo la toate grupele de elevi. La grupele mai mari, incepand cu Junior 4, am facut si o mini piesa de teatru, pe care am prezentat-o parintilor in cadrul lectiilor deschise, avand foarte mare succes, in special in randul elevilor care au pregatit piesa cu multa daruire.

Cele mai populare carti au fost transformate in minunate filme de animatie de catre BBC, iar pe site-ul oficial gruffalo.com se gasesc foarte multe activitati. The Gruffalo a fost urmat de alte carti superbe : “Gruffalo’s Child”, “The Stickman”, “Room on the Broom”, etc.

O data cu implinirea a 20 de ani, s-a lansat piesa de teatru “The Gruffalo” care se joaca in Londra la London Lyric Theatre, s-a batut moneda de 50 de bani (50 pence) cu Gruffalo si se poate vizita parcul de distractii tematic “Chessington World of Adventure Resort” in Surrey.

Poate unul din cele mai importante lucruri de tinut minte din aceasta poveste este morala acesteia: “No matter how small you feel, it doesn’t mean you won’t come on top”.

Noi, cei de la Britanica Learning Centre, invitam copiii sa descopere aceasta carte minunata a literaturii britanice, participand la cursurile noastre de limba engleza.

Profesor Diana Ivascu