Happy Hanukkah

Noi, cei de la Britanica Learning Centre, consideram ca limba si cultura sunt doua entitati inseparabile , de aceea in cadrul orelor de limba engleza avem in vedere faptul ca invatarea ei presupune cunoasterea unei culturi si viceversa.

Este o luna imbracata in haine de sarbatoare pe care copiii o pretuiesc si o asteapta cu nerabdare un an intreg, celebrata pe intreg globul pamantesc si de toate religiile.

Dupa cum bine stim, nu doar crestinii ortodocsi traiesc in aceste zile magia sarbatorilor.  Evreii sarbatoresc Hanuka, “Sarbatoarea Luminilor”, care se incheie pe 24 decembrie, moment in care pentru crestini incep pregatirile propriu-zise  pentru Craciun.

Hanuka a debutat, in ultimii zece ani, intr-o zi de decembrie  si este una din putinele sarbatori “vesele” din calendarul religios evreiesc. Aceasta sarbatoare celebreaza minunea uleiului Menorei care a ars timp de opt zile cu doar o singura cana de ulei pur, ce ar fi ajuns in mod normal pentru o singura zi.  – Menora este un sfesnic cu sapte brate, fiind totodata unul dintre cele mai vechi simboluri evreiesti. Cel mai adesea, Menora este folosita in cult, despre ea vorbindu-se inca din vremea lui Moise, modelul acesteia fiind descoperi prin revelatie dumnezeiasca.  Sub forma de simbol, aceasta a fost asezata pe stema nationala a statului Israel.

Ceremonia are loc acasa dar si in sinagogi. Familia se aduna in jurul unui sfesnic cu noua brate in care se aprind opt lumanari sau candele cu ulei. Lumanarea din mijloc, mai inalta, este facuta de obicei din ceara de albine si serveste la a aprinde celelalte opt candele sacre. Exista obiceiul ca acest candelabru, numit Hanukia, sa fie asezat in cadrul usii sau la fereastra, o cale pentru evrei de a impartasi bucuria sarbatorii cu restul comunitatii in mijlocul careia traiesc. Copiilor li se dau bani. De asemenea, se obisnuieste  ca acestia sa se joace cu un titirez pe ale carui laturi sunt initialele  Nes Gadol Haia Sham (Minune mare a fost acolo).


Indiferent ce limba vorbiti sau ce sarbatoare celebrati Britanica Learning Centre va ureaza  Craciun Fericit!, Happy Hanukkah!, Feliz Navidad!, Joyeux Noel!