nivelurile Cambridge

In februarie dam startul pregatirilor pentru Examenele Cambridge. De ce le consideram importante?

Februarie este luna in care, la Britanica, incepem pregatirea pentru examenele Cambridge. Copiii de la clasa a 2-a in sus vor primi manuale speciale de teste iar profesorii vor integra in orele de curs un timp tot mai semnificativ de explicare a modului de abordare a fiecarei cerinte, astfel ca acestia sa fie foarte pregatiti in lunile mai sau iunie, cand sunt ele fixate.

De ce punem un accent atat de mare pe aceste examene? In primul rand pentru ca reprezinta o validare externa a cunostintelor acumulate de copii.  Noi stim ca, dincolo de distractie, copiii invata foarte bine limba engleza la cursurile noastre. Dar ne dorim ca acest lucru sa fie afirmat si de cineva din afara centrului. Si ce instanta ar putea fi mai buna decat una venita direct din Anglia, de la Cambridge?

In plus, aceste examene sunt recunoscute oriunde in lume, reprezentand o achizitie valoroasa pentru copii si familiile lor, daca pleaca in strainatate. La orice scoala ar merge in lume, profesorii de engleza vor sti care este nivelul de cunoastere a limbii doar dupa mentionarea testului Cambridge pe care l-au sustinut.

Incepand cu PET (Preliminary English Test), test care la Britanica se da in jurul varstei de 12 ani, este ca si cum copiii si-ar fi dat deja bacalaureatul; de la acest nivel, Certificatul Cambridge este acceptat de Ministerul Educatiei ca proba de bacalaureat la limba engleza. Deci, in clasa a 12-a, copiii se pot concentra pe alte subiecte importante si nu mai trebuie sa treaca prin emotiile unei probe in plus la engleza.

In privinta examenelor la o varsta mica, (noi incepem de la 8 ani), acestea au un format prietenos iar copiii se obisnuiesc treptat si securizati emotional cu ideea de examen. Testele YLE (Young Learners English) sunt notate cu scuturi (shields) de la 1 la 5 iar la proba orala, profesorii examinatori sunt foarte atenti si intelegatori cu emotiile prin care trec copiii, sprijinindu-i cu multe zambete si laude.

De aceea, cu toate ca suntem constienti ca acest examen reprezinta un cost suplimentar fata de cursul de engleza propriu-zis, credem ca e o investitie valoroasa si, nu in ultimul rand, o sursa de motivatie suplimentara pentru copiii.