Limba engleza e o limba frumoasa. Si pe cat e de frumoasa, pe atat e de ciudata. Se simte ca un amalgam de alte limbi chiar si pentru vorbitorii nativi. De cate ori n-a trebuit sa pronunti cu voce tare un cuvant ca sa te asiguri ca ceea ce tocmai ai spus e corect gramatical?

Iar daca tot suntem la capitolul gramatica, haideti sa discutam in acest articol despre regulile putin mai obscure. Sigur, toata lumea stie diferenta dintre they’re, their si there sau cand se foloseste everyday sau every day. Cu toate acestea, limba engleza vine si cu alte reguli de gramatica, putin mai… necunoscute. In cele ce urmeaza, vom ilustra doar trei.

Ordinea adjectivelor in limba engleza

Ordinea adjectivelor in limba engleza e una dintre acele reguli pe care toata lumea le respecta insa fara a se gandi prea mult la ele. Ei bine, cand incerci sa descrii un substantiv, afla ca exista o ordine stricta in care trebuie sa introduci adjectivele: opinie, marime, varsta, forma, culoare, origine, material, scop. Sa spunem ca vezi o pisicuta in curtea unui vecin. In limba engleza, nu ai striga direct Look at that black, adorable, tiny kitten! Asta ar insemna sa pui culoarea inaintea opiniei, inaintea marimii, iar gramatica limbii engleze nu iti permite asta. Asa ca, in loc, vei striga Look at that cute, tiny, black kitten! Opinie, marime si culoare.

Articolele a si an in limba engleza

Multi dintre noi am invatat ca a se foloseste intotdeauna inaintea cuvintelor care incep cu o consoana si an inaintea celor care incep cu vocala. Desi corect, nu e intotdeauna cazul. Regula adevarata este ca folosesti a inaintea cuvintelor care incep cu o consoana si an inaintea cuvintelor care incep cu un sunet de vocala. De exemplu, vei spune I need an hour for myself. Nu vei spune niciodata I need a hour for myself desi, tehnic vorbind, hour incepe cu o consoana.

In limba engleza, poti incepe propozitiile cu o conjunctie

Am fost invatati dintotdeauna ca nu avem voie sa-ncepem o propozitie cu o conjunctie insa, spre norocul nostru, lucrurile nu stau chiar asa. De fapt, e corect sa deschizi o fraza cu and sau but. Nu e nimic gresit din punct de vedere gramatical. Aceasta regula isi are radacinile in ideea ca doua conjunctii coordonatoare ajuta la imbinarea a doua parti la fel de importante dintr-o propozitie. De exemplu, nu e nimic gresit daca in loc de The apple is red and the pear is yellow spunem The apple is red. And the pear is yellow.

Vrei ca micutul tau aventurier sa se distreze cu si mai multe ciudatenii ale limbii engleze? Inscrie-l la cursurile Britanica de limba engleza pentru copii si lasa-l sa vada ca gramatica nu e chiar atat de infricosatoare.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/en/english-english-language-language-2724442/