Malala Yousafzai

Malala Yousafzai si dreptul fundamental la educatie

20 februarie, Ziua Internationala a Justitiei Sociale, este ziua in care se sarbatoresc pacea si coabitarea intre popoare, dar si ceilalti piloni ai unei existente demne si prospere pentru toti: egalitatea de gen, de sanse in educatie, sau egalitatea in fata legii.

Dreptul tuturor copiilor la educatie, indiferent de religie, etnicitate, gen, sau conditie sociala, este un privilegiu pe care multi dintre locuitorii tarilor dezvoltate ale lumii il considera garantat. Sa nu uitam insa ca exista alte parti ale lumii unde o simpla zi la scoala poate reprezenta un mare pericol, asa cum a fost cazul Malalei Yousafzai.

Malala s-a nascut in 1997 intr-o familie de intelectuali, detinatoare a unui lant de scoli private, in regiunea Swat din Pakistan. Incepand cu anul 2007, odata cu instalarea ocupatiei talibane, accesul fetelor la educatie a devenit interzis. Incurajata de tatal sau, a devenit vocala impotriva ideii de ingradire a dreptului la educatie. ‘Cum indraznesc talibanii sa-mi ia dreptul meu fundamental la educatie?’, isi intreba Malala publicul in timpul unui discurs, pe cand avea doar 11 ani. In 2008, la initiativa BBC Urdu, Malala a inceput sa tina un jurnal despre cum talibanii au inceput prin a limita accesul fetelor la educatie, dupa care au inceput sa distruga scolile de fete, pentru ca incepand cu 15 ianuarie 2009, sa le interzica total fetelor sa mai mearga la scoala. Insemnarile ei erau publicate in ziarul local sub pseudonim.

O luna mai tarziu, regiunea intra intr-o scurta perioada de pace, iar scolile sunt redeschise, pana cand, in luna mai, orasul in care Malala locuia este evacuat, iar familia sa este separata timp de doua luni. La sfarsitul anului, identitatea sa ca autoare a jurnalului este facuta publica, urmand ca in urmatorii doi ani sa fie tot mai vocala pentru apararea dreptului la educatie al fetelor in spatiul public, aparand la televizor, devenind membra a mai multor organizatii pentru drepturile femeilor si oferindu-i-se Premiul National al Tineretului pentru Pace din Pakistan.

Pe masura insa ce Malala devenea tot mai cunoscuta, pericolul care plana asupra ei crestea. In 2012, pe cand se intorcea de la scoala, a fost impuscata intr-un autobuz. Iata cum isi imaginase Malala o confruntare cu talibanii: ‘Chiar daca vor veni sa ma omoare, le voi spune ca ceea ce incearca sa faca este gresit si ca educatia este dreptul nostru fundamental.’ Trei luni mai tarziu insa, Malala era externata din spital, iar in 2014 declara ca s-a refacut in proportie de 96%.

De atunci, Malala locuieste in Marea Britanie, continuandu-si activitatea cu si mai multa dedicare, luptand in fiecare zi pentru dreptul fetelor la educatie si incercand sa convinga liderii politicii sa investeasca ‘in carti, si nu in gloante.’ In 2014 a primit Premiul Nobel pentru Pace, fiind cea mai tanara laureata a acestui premiu din istorie.

Educatia este un drept fundamental al tuturor copiilor, iar valoarea sa este inestimabila. Sau asa cum spunea Malala, ‘un copil, un profesor, o carte, un stilou pot schimba lumea’.