Maria – Inima Romaniei

“Curs de limba engleza” intr-un documentar istoric ce trebuie vazut de orice roman!


Despre Regina Maria s-a vorbit foarte mult in zilele acestea, in special prin prisma documentarului de exceptie: Maria – Inima Romaniei, difuzat de PRO TV de 1 decembrie.  (https://youtu.be/XkmViFfdI2w)

Cum noi, la Britanica, promovam cu pasiune limba si cultura engleza prin cursurile de limbi straine pe care le predam in centrele noastre, in scoli si in companii, nu putem sa nu semnalam, pentru cei care nu au reusit sa vada acest film, o pagina de istorie exceptional reinviata,  prin luni de documentare si munca asidua asupra culorii si sunetului adaugate filmelor alb-negru din epoca.


Nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, Maria apare in acest film documentar de o emotie aparte, ca o femeie stralucitoare, o adevarata vedeta a timpului sau, cu o stiinta a promovarii proprii imagini demna de orice PR-ist de prima mana al timpului nostru. De pilda, pentru a obtine recunoasterea Marii Uniri la Conferinta de pace de la Versailles din 1919, Maria si-a facut o descindere spectaculoasa la Paris, dand un interviu in timpul calatoriei cu trenul lui Colette, o cunoscuta scriitoare a timpului, articolul fiind deja publicat cand ea ajunge in capitala Frantei, unde retine 15 camere la hotelul Ritz si unde are sute de intrevederi cu personalitatile politice care aveau sa incline balanta favorabil pentru recunoasterea Romaniei mari.

E fascinant sa asculti felul in care isi formuleaza gandurile si ideile Regina Maria, intr-o limba engleza ce suna princiar, sensibil si contemporan in acelasi timp. Ce ramane  in cea mai mare masura este o emotie puternica pentru ca Maria exprima, fara retineri sau teama, ceea ce simte – iubirea profunda fata de Romania si exasperarea fata de ezitarile si uneori chiar lasitatea lumii politice ce o inconjoara. E, totodata, de notat alegerea Principesei Margareta de a a vorbi in film in limba engleza – o alegere inteligenta pentru ca o identifica clar cu familia regala careia ii apartine.

O minunata lectie de istorie, asa cum copiii nostri nu gasesc, din pacate, in manuale sau la orele de istorie din scoala, dar, in acelasi timp, si o lectie de invatare a limbii engleze pentru cei care au urechi sa auda.

Imagine preluata din https://peles.ro/personalitati/regina-maria/