blue moon

ONCE IN A BLUE MOON / ARAREORI

Uneori, foarte rar, luna plina apare pe cer de doua ori in aceeasi luna din an. Cand se intampla acest lucru, luna este foarte mare si poate avea culoarea albastra sau portocalie. Luna albastra apare doar o data la 33 de luni, iar acest fenomen foarte rar sta si la originea expresiei ‘once in a blue moon’.

Adjectivul “albastru” nu are nimic de-a face cu culoarea reala a lunii, desi o “luna albastra” (luna care apare cu o tenta albastruie) poate fi vazuta in anumite conditii atmosferice, in prezenta unor eruptii vulcanice sau incendii care lasa in atmosfera particule de dimensiunea potrivita pentru a reflecta lumina rosie, astfel incat luna sa apara albastra sau verde.

ETIMOLOGIE

Termenul de “luna albastra” este o calchiere a expresiei englezesti “blue moon”. Originea ei nu este cunoscuta; cea mai timpurie folosire a fost gasita intr-un pamflet din 1528 care ataca violent clerul britanic si apare in limbajul englezei vechi in acest fel: “Rede me and be not wrothe : if they say the moon is blue/ We must believe that is true”.

In engleza moderna, termenul se regaseste in expresia: “ once in a blue moon” folosita cu sensul de “foarte rar”.

Sursa: Wikipedia


Example:

My sister lives in Alaska, so I see her once in a blue moon.

Once in a blue moon, there’s an issue I can’t resolve but otherwise I’m fine with my job.