un copil mare

Confesiunile unui copil mare (I)

 

Salut, numele meu este Alex, si scriu aceste randuri pentru ca, de multe ori cand il duc pe copilul meu la cursurile de engleza, imi amitesc cum eram eu la varsta lui, si care erau preocuparile mele de atunci. Si nu, invatarea unei limbi straine nu era printre ele. Poate voi va amintiti altfel lucrurile ?

 

Atat de multe de invatat

Invatarea, in general, era de cele mai multe ori o corvoada. Nu pentru ca nu imi starneau interesul anumite materii, sau pentru ca nu imi placea provocarea de a rezolva un exercitiu la mate, sau de a desena cu lux de amanunte o plansa la anatomie. Ci pentru ca, parintii mei fiind profesori, trebuia sa am mereu cele mai mari note, sa fiu cel mai bun la toate materiile. O presiune enorma pentru un copil.

 

Limba engleza, materia preferata

Dupa doar cateva cursuri, ora de engleza a devenit cea mai indragita, cea mai asteptata. Acum, privind in urma, ma gandesc ca motivul principal a fost profesorul. Faceam engleza cu un chinez! O aparitie absolut insolita in peisajul uniform al ciclului gimnazial, Mr. Chih era diferit nu numai prin prezenta, dar si prin mentalitate si metodica. Chiar si cei mai rebeli din clasa ii urmareau cu atentie lectiile. Orice gafa de-a noastra o trata ca pe o gluma, orice greseala ca pe un motiv sa ne spuna o anecdota.

 

Parinti si copii

Un alt motiv pentru care cred ca m-am deschis total catre engleza in scoala generala era ca parintii mei erau profesori. De franceza. Probabil, fara sa constientizeze, micul Alex, coplesit de pretentiile si asteptarile parintilor francofoni, a ales sa “se razbune” si sa invete mai bine engleza, lasand pe locul doi franceza.

 

Cum invata acum copiii engleza

Astazi, cred ca daca nu ar fi atat de pasionat de jocuri, de vlogging, de socializare, de muzica, copilul meu ar prefera sa mearga la inot sau la fotbal, in loc de a-si dedica timpul limbii engleze. Cum as face si eu, de altfel. Dar cand ai un obiectiv intr-un joc online, si nu il poti indeplini si avansa la nivelul urmator fara a intelege ce-ti cere misiunea, esti foarte motivat sa inveti. Propriile motivatii se dovedesc mai puternice decat asteptarile parintilor sau presiunile profesorilor.

Societatea, prietenii, gadget-urile sunt acum Mr. Chih al noilor generatii, factorii care ii conving pe cei mici sa mearga la cursuri de engleza de placere; curios, tot din China provin si cele mai multe dintre  aceste gadget-uri.