Visezi la ziua in care baietelul tau va trece rapid prin patru limbi straine in timp ce tu savurezi un pahar de vin pe fundalul unui apus italian? Iti doresti sa vizitezi Parisul alaturi de o fetita care poate negocia ca un localnic? Daca asta iti doresti, atunci ar trebui sa iti inveti copilul o a doua limba. Insa care e varsta perfecta pentru asta? Trebuie sa incepi odata cu limba materna sau trebuie sa astepti macar pana vorbeste bine romana?
Ei bine, majoritatea cercetatorilor au ajung la o singura concluzie: cu cat mai repede, cu atat mai bine. Unii sustin faptul ca pana la varsta de 6-7 ani, copilul va invata perfect o limba noua, in timp ce altii sustin ca aceasta perioada dureaza pana la pubertate. Cu toate acestea, un lucru e sigur: copilului tau ii va fi mai greu sa invete o limba dupa pubertate, mai ales daca nu are acces la cursuri de engleza pentru prescolari.
De ce sa incepi de la 3-4 ani?
Daca ai fi pus aceasta intrebare acum cativa ani, lumea te-ar fi privit ciudat. Era de neconceput ca un copil atat de mic sa poata invata o a doua limba, mai ales ca nu se descurca nici macar cu limba materna. Totusi, astazi studiile arata chiar opusul.
Cercetatorii de la Harvard confirma ca abilitatile creative, gandirea critica si flexibilitatea mintii sunt imbunatatite semnificativ atunci cand copilul invata de mic o limba straina. Anii gradinitei si in special primii ani din viata reprezinta o perioada vitala in dezvoltarea unui copil. Sunt anii in care sunt construite bazele atitudinii, gandirii si invatarii.
Capacitate naturala de a invata
Copiii mici au o abilitate naturala de a invata, abilitate care este dezvoltata in timpul primilor 3-4 ani de viata. In aceasta perioada, invatarea unei limbi straine este la fel de usoara precum cea a limbii materne. Poate suna ca o responsabilitate prea mare pentru parinti insa nu e deloc asa.
Creierul uman este cu adevarat magic. Din momentul in care ne nastem, invatam prin intermediul a sase actiuni si simturi: vazul, auzul, gustul, mirosul, atingerea si actiunea. Aceste sase instrumente vitale ne ajuta in primii ani sa punem bazele unor cunostinte care vor creste mai tarziu, odata cu noi insine.
In plus, copilul tau nici nu isi va da seama ca este expus unor limbi total diferite. De ce? Pentru ca aceleasi studii au demonstrat un lucru interesant: cu cat invatacelul este mai tanar, cu atat ii va fi mai usor sa adopte pronuntiile si sa recunoasca sunete noi.
In final, afla ca e destul timp ca puiul tau sa invete si sa se dezvolte, chiar si la o varsta mai inaintata. Dar suntem siguri ca micutul tau te va surprinde daca ii dai o sansa sa iti arate asta. Care a fost experienta cu un copil care invata o limba straina? Ai cateva sfaturi sau sugestii? Ne-ar placea sa le vedem in comentarii!
Sursa foto: