Mai jos, puteti vedea detaliat achizitiile lingvistice pe care copiii le obtin prin cursurile Britanica precum si o comparatie cu nivelurile echivalente conferite de certificarea Cambridge si exprimate prin CEFR – Cadrul Comun European pentru Limbi Straine.

Incepand cu nivelul A1 CEFR, cursurile sunt adaptate pentru fiecare varsta – copii, tineri, adulti – insa obiectivele lingvistice si certificarea Cambridge sunt aceleasi.

 
Varsta copii

Denumire nivel Britanica

Descriptorii nivelului de studiu
Britanica
Foundation

4-6 years old

Prep 1

Copiii pot saluta si spune lucruri despre ei si familia lor. Pot sa raspunda la instructiuni simple si la cerinte unde au de identificat raspunsul corect sau incorect. Pot canta si spune strofe ritmate cu un vocabular tot mai dezvoltat.  Inteleg povesti simple, pot numara de la 1 la 10 si pot numi culorile. Pot vorbi despre vreme si despre hainele pe care le poarta in fiecare anotimp. Pot vorbi despre hrana – fructe si legume, animale domestice si salbatice si descrie pe scurt sarbatori anuale cum sunt Craciunul si Pastele. Stiu sa spuna ceea ce pot si nu pot face, ce le place si ce nu le place, ce au si ce nu au.

Prep 2

Junior Starter

Britanica
Juniors

7-12 years old

Junior  1

Copiii pot sa isi salute profesoara si colegii de clasa, isi pot spune numele intreg si numele celor din familia lui. Ei pot descrie obiecte, oferind detalii despre marime, culoare si forma. Pot numara cu usurinta de la 1 la 20, incep sa inteleaga si sa reproduca modul in care se pronunta suntele si cuvintele, precum si intonatia specifica. Ei canta impreuna cu restul clasei si pot completa spatii libere cu litere care lipsesc. Pot intelege povestiri cu dialoguri scurte si pot sa le spuna apoi pe roluri.

Junior 2

Cambridge Starter level

Copiii pot vorbi despre emotiile lor, exprimand faptul ca sunt tristi, fericiti, nervosi sau ca le e foame/sete. Raspund la instructiuni care presupun miscare: “stand up”, “sit down”, “open your books”, etc. Canta cu usurinta melodiile care sunt parte din rutina de incepere si incheiere a lectiei. Ei pot completa spatiile libere in cuvinte unde lipsesc 3 sau 4 litere, pot numara de la 1 la 100 si pot alatura poza cu cuvantul corespunzator. Stiu deja sa descrie diferite activitati si lucrurile care le plac sau nu le plac. Inteleg povestiri scurte si pot raspunde la intrebari legate de acestea.
Junior 3 Copiii pot intelege descrieri a ceea ce se intampla sau exista in jurul lor, pot raspunde la intrebari personale legate de varsta, familie sau unde locuiesc. Pot recunoaste si scrie literele alfabetului si isi pot spune numele pe litere. Pot scrie propozitii simple despre ei si familia lor. Pot raspunde in situatii de comunicare cu expresii politicoase sau pot sa exprime faptul ca nu au inteles ceva. Pot intelege instructiuni scrise si dobandesc un vocabular tot mai evoluat, potrivit nivelului lor de cunostinte.

Junior 4

Cambridge Movers level

CEFR / A 1

Copiii pot sa isi exprime acordul si dezacordul, pot pune intrebari clarificatoare. Ei inteleg si pot scrie propozitii despre familie si grupul de prieteni si pot vorbi liber despre subiecte familiare. Pot intreba un interlocutor despre cum se simte, care ii sunt preferintele si pot raspunde la intrebari similare. Inteleg povestiri si texte scurte si pot vorbi despre ele. Pot crea propriul final la o poveste inceputa si adauga cuvinte care lipsesc din text.

Junior 5

Cambridge Flyers

CEFR / A 2

Copiii pot sa ceara ajutor, sa spuna ca nu inteleg sau nu pot face ceva intr-un mod politicos. Pot discuta pe teme variate si pot intelege texte mai complexe, chiar daca nu stiu toate cuvintele. Ei pot sa propuna si sa stabileasca diverse programe cu prietenii lor, pot face invitatii sau sugestii si raspunde acestora. Pot scrie mesaje scurte si pot vorbi despre sentimentele lor, explicandu-le cauza. Pot vorbi despre lucruri pe care le-au facut recent sau despre evenimente din trecut. Pot scrie dialoguri scurte si pot crea povesti, folosind idei, imagini sau cuvinte date.
Britanica Seniors

13–17 years old

 

 

Senior 1

Certificare
Cambridge Key for Schools – KET

CEFR / A2 level

Copiii pot intelege un limbaj direct, continand informatii din ariile lor de interes. Ei pot sa completeze diverse formulare, pot scrie scrisori si mesaje scurte, despre experientele proprii. Pot sa exprime opinii si cerinte in contexte familiare. Pot sa faca si sa raspunda la invitatii, sa isi ceara scuze sau sa refuze in mod politicos. Ei pot avea conversatii cu prietenii, pot face planuri si pot exprima ce le place si ce nu. Ei pot intelege sensul general al unui articol si pot scrie despre activitatile lor uzuale. Pot cere interlocutorului sa repete ceea ce a spus intr-un mod politicos, daca nu inteleg.
Senior 2
Certificare
Cambridge PET for schoolsCEFR / B1 level
Copiii inteleg articole complexe, precum si instructiuni si anunturi publice. Ei pot sa isi exprime opinia cu privire la teme abstracte si subiecte culturale. Ei pot sa se exprime in scris si oral despre cartile pe care le-au citit, muzica preferata, programe TV sau alte subiecte familiare. Pot intelege aproape in totalitate informatia factuala din domeniile pe care le studiaza. Pot scrie despre evenimente care au avut loc in viata lor, cum ar fi o excursie cu clasa si pot sa ia notite la lectii. Pot sa se asigure ca au inteles o informatie, repetand-o, si pot da detalii practice, descriind cum se face ceva ce stiu. Ei pot să relateze un eveniment, o experienţă sau un vis, să descrie o speranţă sau un scop şi să expună, pe scurt, argumentele sau explicaţiile  unui proiect sau ale unei idei.
Senior 3
Certificare
Cambridge FCE for schools
CEFR B2 level
Copiii pot sa gaseasca usor informatia relevanta intr-un text, pot sa noteze ideile esentiale dintr-un discurs si pot sa il inteleaga in intregime, chiar daca mai apar cuvinte necunoscute. Ei pot sa comunice cu un anumit grad de spontaneitate astfel incat conversatia cu un vorbitor nativ sa nu presupuna efort pentru nici unul dintre interlocutori. Pot sa isi prezinte argumentele intr-un limbaj destul de dezvoltat si pot raspunde la intrebari complexe. Pot sa isi expuna opinia asupra unui subiect de actualitate, prezentand avantajele si inconvenientele diferitelor optiuni.
Senior 4
Certificare
Cambridge CAE
CEFR  C1 Level
Copiii pot intelege o gama larga de texte complexe si observa semnificatiile afirmate, precum si pe cele implicite. Ei se pot exprima spontan si fluent, fara a da impresia ca isi cauta cuvintele. Limbajul este utilizat intr-un mod eficient si nuantat, in orice interactiune din viata scolara sau din timpul liber. Ei pot sa exprime teme complexe, demonstrand ca folosesc instrumentele de organizare, structurare si coeziune a discursului.